Anoniem op het internet

      Geen reacties op Anoniem op het internet

Zoals we allemaal denk ik wel weten, worden we constant in de gaten gehouden. Op verschillende websites laten we onze gegevens achter. We accepteren overal de cookies en denken eigenlijk niet echt na wat dit betekent voor onze privacy. Want kan dit allemaal kwaad? Of is het handiger om anoniem rond te surfen op het internet? Wij leggen het uit in dit artikel.

Wat is privacy?

Privacy is dat je dingen kunt doen zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft, inbreuk op maakt, of invloed op heeft. Privacy schermt je af van bespieding en beïnvloeding. Het is het recht om met rust gelaten te worden. Privacy betekent dus ook dat je zelf bepaald wie welke informatie over jou krijgt en je hebt het recht om vertrouwelijk te communiceren. Bij het gebruik van digitale media moet je als gebruiker altijd stilstaan bij de vraag: wie kan deze informatie zien en wat mag diegene van mij weten?

In bepaalde situaties is dit natuurlijk lastig. Facebook en Google bijvoorbeeld staan al jaren bekend dat ze persoonlijke gegevens doorverkopen aan derden. Bedrijven gebruiken dit voor advertenties, maar ook voor andere doeleinden.

Hoe kan ik veilig internetten?

Het is aantrekkelijk om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken; maar doe dit niet! Mocht een hacker om wat voor reden dan ook jouw wachtwoord te weten komen, kan de hacker opeens al je accounts inzien. Gebruik een wachtwoordmanager om de verschillende wachtwoorden aan te maken en op te slaan.

Elke zoekopdracht die je uitvoert Google wordt netjes opgeslagen en gekoppeld aan jouw persoon. Ook wordt er geregistreerd welke sites je bezoekt en welke pagina’s je bezoekt op deze websites. Hiermee weet Google meer over jouw interesses dan je beseft. Bovendien wordt deze informatie gebruikt door adverteerders om gericht te kunnen adverteren. Dit is onder andere de reden dat je over het hele internet achtervolgd wordt door advertenties van producten en bedrijven waar je ooit interesse in getoond hebt. Er zijn gelukkig zoekmachines die meer respect hebben voor jouw privacy, zo kun je bijvoorbeeld DuckduckGO of Startpage.com gebruiken voor meer privacy tijdens het online zoeken.

Het kan ook helpen om een VPN verbinding te gebruikeb, zoals Express VPN. Kijk op de website van good vpn service voor meer informatie over een vpn verbinding en de verschillende services.