26 januari 2022

De Raspberry Pi 4B

3 min read
Raspberry Pi 4B

Aangezien je op deze pagina bent gekomen ben je waarschijnlijk al op de hoogte van de Raspberry Pi. Ondanks dat ben je misschien nog niet bekend met het nieuwste model. De Raspberry Pi 4B! Hier ga je alles lezen over de minicomputer wat je moet weten en hopen je wat meer te vertellen.

Wat is een Raspberry Pi?

Waarschijnlijk ben je er al van op de hoogte, maar voor diegene die het nog niet weten. De Raspberry Pi 4B is een singleboardcomputer. De boards zijn gebaseerd op Linux en werken met verschillende besturingssystemen. Het programmeren gaat vaak in Python en het standaard besturingssysteem is Raspberry OS. Met dit systeem kun je vrijwel alles wat je ook op een normale computer kan. Dit klinkt misschien niet heel bijzonder, maar het formaat van de Pi is net zo groot als een pinpas. Ook kun je een Raspberry Pi gebruiken voor een 3D printer, servers, domotica systeem en nog veel meer. Miljoenen mensen gebruiken de Raspberry Pi 4B voor hun hobby’s. Dit betekent echter niet dat het niet gebruikt kan worden voor normaal computer gebruik.

Raspberry Pi 4B

Hoeveel werkgeheugen heeft het?

Voor het eerst heb je keuze in de hoeveelheid GB die je wilt. Je hebt een paar opties voor de hoeveelheid werkgeheugen:

  • 1GB RAM
  • 2GB RAM
  • 4GB RAM
  • 8GB RAM

De 1GB variant wordt niet meer geproduceerd. Mocht je er nog te koop zien dan weet je dat deze alweer verouderd is. De hoeveelheid GB speelt een belangrijke rol bij de processen. Als je bijvoorbeeld 1 pagina open hebt staan heb je minder werkgeheugen nodig dan als je 10 pagina’s open hebt staan. Hoe zwaarder de projecten zijn hoe meer GB je nodig zult hebben om je proces af te maken.

Wat is het verschil?

Het is verschil tussen de 3B+ en de 4B is vooral de kracht van de processor en de hoeveelheid GB. De 3B+ werd nog verkocht met 1GB RAM, inmiddels is dat niet meer zo. De Raspberry Pi 4B is alleen verkrijgbaar vanaf 2GB RAM. Er zijn ook nog Micro-HDMI poorten toegevoegd aan de Pi. Nu kun je het ook aansluiten 4K beeldschermen. Dat is natuurlijk een hele mooie verandering. En daarbij komt ook nog dat je nu je Raspberry Pi kunt aansluiten op 2 beeldschermen. Dit was een veel aangevraagde verandering. Ook zijn de ethernet en USB-poorten omgedraaid. Daardoor zijn de accessoires van de 3B+ niet meer te gebruiken voor de 4B. Als laatste is de Micro-USB poort vervangen door een USB-C poort.

Samenvatting

De Raspberry Pi 4Bis vrij nieuw op de markt. En wordt omschreven als een singleboardcomputer. Hiermee kun je verschillende projecten mee realiseren. Het is gebaseerd op Linux en werkt met meerdere besturingssystemen. Je hebt bij de nieuwe versie keuze uit de verschillende soorten hoeveelheid GB RAM. Dit fijn voor als je meer projecten wilt maken of juist een iets groter project dan normaal. Bij de 3B+ was dat er nog niet, ook zijn er nog een aantal dingen aangepast vergeleken met de 3B+. Met als grote verandering het hebben van Micro-HDMI poorten die je kan aansluiten op 4K beeldschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *